Article details

Journal
Biotechnology and Food Science
Volume 75 Number 1
Year
2011
Title
Ekstrakcja białek przy użyciu odwróconych miceli
Authors

Martyna Matla1, Anna Smętek1*, Rita Pyć2
1Instytut Podstaw Chemii Żywności, Politechnika Łódzka
2Instytut Biochemii Technicznej, Politechnika Łódzka
*smetek.anna@gmail.com


Pages: 97 - 108
Abstract

Odwrócone micele, czyli mikroemulsje typu woda w oleju są trójskładnikowymi systemami, które składają się z wody, cząsteczek surfaktantu i rozpuszczalnika organicznego. Mogą one być wykorzystywane do ekstrakcji w układzie ciecz-ciecz celem oczyszczania i wydobywania białek i innych cząsteczek. Odwrócone micele są atrakcyjnymi narzędziami w biotechnologii, ponieważ ekstrakcja w tych systemach jest tania, wydajna i łatwo jest fausse montre w niej powiększać skalę. Wydajność ekstrakcji białek i ich rozpuszczanie w odwróconych micelach zależy od wielu czynników, takich jak pH, siła jonowa czy rodzaj i stężenie surfaktantu. W poniższym artykule przedstawiono proces ekstrakcji białek w odwróconych micelach i ich potencjalne zastosowania. Określono także i omówiono czynniki, które wywierają wpływ na ekstrakcję w układzie ciecz-ciecz.

Keywords
odwrócone micelle, mikroemulsje, ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
« back to articles list